Sok z kokosa – charakterystyka i kluczowe aspekty wpływu na zdrowie

Mleko kokosowe wpływa pozytywnie na zdrowie serca dzięki wysokiej zawartości oleju, który w większości jest tłuszczem nasyconym. Jednak ten tłuszcz nasycony jest zdrowy i znany jest jako kwas laurynowy. Badania wykazały, że obecny w mleku kokosowym kwas laurynowy nie podnosi poziomu cholesterolu. W rzeczywistości pomaga zmniejszyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), jednocześnie poprawiając poziom „dobrych” lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). Kwas laurynowy ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, które pomagają zapobiegać wielu chorobom i infekcjom.

Mleko kokosowe zawiera odpowiednią ilość magnezu i potasu, które przyczyniają się do zdrowia serca. Magnez jest pomocny w regulacji rytmu serca, natomiast potas pomaga utrzymać tkanki organów.

Wzmacnia mięśnie: Mleko zawiera treoninę, która jest aminokwasem budującym tkanki łączne mięśni i utrzymuje elastyczność ciała. Treonina sprzyja również zdrowiu szkliwa zębów i przyspiesza proces gojenia ran.

Mleko kokosowe dostarcza elektrolitów: Płyny w organizmie składają się głównie z wody i elektrolitów. Elektrolity to jony zawierające cztery minerały: sod, potas, magnez i wapń. Napój ten dostarcza wszystkie cztery niezbędne minerały.

Elektrolity kontrolują stabilność błony komórkowej i przekazują ładunki elektryczne wywołane impulsami nerwowymi do skurczu mięśni. Pomagają również utrzymać temperaturę ciała i objętość krwi, regulują zdrowie serca i zapobiegają odwodnieniu lub biegunce.