Ramen – kulinarny fenomen z Japonii o chińskich korzeniach

Jednak historia ramen, choć prawdopodobnie sięga XVII wieku, kiedy to potrawa ta znalazła swoje miejsce w kuchni japońskiej za sprawą chińskich imigrantów, naprawdę zyskała na popularności dopiero w XX wieku. Wtedy to zaczęto serwować go w barach, kawiarniach i restauracjach na ulicach Japonii. Było to danie idealne dla tych, którzy potrzebowali szybko zaspokoić głód – robotników, studentów czy żołnierzy. Od 1910 roku makaron do ramen zaczęto wyrabiać maszynowo.

Niestety, II Wojna Światowa i związane z nią problemy żywnościowe spowodowały, że rząd japoński zabronił handlu gastronomicznego, co doprowadziło do zniknięcia barów i straganów oferujących ramen. Jednak już w latach 50-tych XX wieku Japonia wróciła na ścieżkę prosperity i ponownie odkryła fascynację tą potrawą. W 1958 roku na rynku pojawił się ramen instant, który mimo łatwości przygotowania, przysporzył kiepskiej reputacji temu japońskiemu klasykowi. W latach 70-tych ramen stał się typową japońską potrawą fast-food, zdobywając status narodowego dania o kultowym charakterze.

W dzisiejszych czasach, w dobie globalizacji kuchni, ramen zdobywa coraz większą popularność jako jedno z typowych orientalnych dań serwowanych w większości metropolii europejskich i amerykańskich, stając się wyśmienitą alternatywą dla sushi czy curry.