Porady jak łagodzić dolegliwości żołądkowe w domowych warunkach

Rozwiązania domowe na ból brzucha mogą okazać się niezastąpione w sytuacjach, kiedy mamy problemy żołądkowe spowodowane niestrawnością, a wśród objawów są skurcze jelit czy zgaga. Są one również skuteczne przy problemach z wzdęciami czy biegunką. Kiedy odczuwamy ból po spożyciu posiłku, świetnym rozwiązaniem może być miętowa herbata. Masaż brzucha to naturalna metoda na złagodzenie bolesnych zaparć, natomiast do walki z bólem brzucha i biegunką wykorzystać możemy elektrolity oraz napary rumiankowe.

Odczucie niestrawności może składać się z wielu nieprzyjemnych symptomów, które najczęściej pojawiają się po zjedzeniu nadmiernie obfitego, ciężkostrawnego posiłku. Inne czynniki, które mogą przyczyniać się do problemów z niestrawnością to stres, pospieszne jedzenie czy niezdrowa dieta. Objawy takie jak ból po spożyciu pokarmu, odbijanie, skurcze w jelitach, wzdęcia i gazy często występują równocześnie. Czasem można odczuwać uczucie pełności, a brzuch jest napompowany jak balon. Czasem objawy pojawiają się zawsze po określonym rodzaju pokarmu.

Wiele domowych rozwiązań na dolegliwości żołądkowe po spożywaniu posiłku polega na stosowaniu ziołowych naparów. Takie rośliny jak nagietek, rumianek czy dziurawiec posiadają właściwości łagodzące objawy i przyspieszające powrót do zdrowia. Na zgagę często poleca się napary z rumianku i mięty oraz siemię lniane. Są one dostępne w aptekach oraz sklepach zielarskich. Warto przy tym pamiętać o mięcie, która także ma korzystne działanie na żołądek. Przygotowana ciepła (ale nie gorąca) woda z dodatkiem mięty poprawia samopoczucie i redukuje objawy, co czyni ją doskonałym domowym środkiem na ból brzucha. Herbata miętowa pomaga zmniejszyć napięcie w mięśniach gładkich układu pokarmowego i radzi sobie ze skurczami jelit i żołądka. Ważne jest, by pić ją małymi łykami, gdyż zbyt szybkie spożywanie płynów może pogorszyć objawy. Dodatkowo, niektóre przyprawy mogą okazać się naturalnym lekarstwem na ból brzucha. Rozkurczowe działanie kminku i majeranku sprawia, że dodane do potraw ułatwiają trawienie i zapobiegają niestrawności.