Witamina B3, inaczej zwana niacyną lub kwasem nikotynowym, będzie cennym składnikiem naszego codziennego jadłospisu, mającym kluczowy wpływ na funkcje naszego organizmu. Nieoceniona dla prawidłowego działania mózgu i obwodowego układu nerwowego, różnice w jej stężeniu, zarówno niedostatek, jak i nadmiar, mogą spowodować szereg problemów zdrowotnych. Jaka jeszcze funkcja przypada tej cennie witaminie?
Witamina PP, należąca do grupy witamin B, otrzymała swoje poszerzone oznaczenie B3 jako trzecia witamina odkryta w tej grupie. Nazwa „witamina PP” pochodzi od pierwotnego angielskiego terminu „Pellagra-Preventing factor”. Pierwszy pełny opis niacyny przedstawił Hugo Weidel w 1873 roku.
B3 pomaga w prawidłowym działaniu mózgu i obwodowego układu nerwowego. Jest zaangażowana w procesy syntezy różnych hormonów, takich jak hormony płciowe, kortyzol, tyroksyna i insulina oraz uczestniczy w przemianach metabolicznych. Reguluje stężenie cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i pomaga w syntezie oraz rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Wykazuje działanie detoksykujące na organizm, neutralizując szkodliwe efekty związków chemicznych i leków. Dodatkowo poprawia krążenie skórne i kondycję włosów.
Co ciekawe, witamina B3 może okazać się pomocna w walce z bakteriami opornymi na antybiotyki. Badania opublikowane w „Journal of Clinical Investigation” sugerują, że niacyna może podnosić skuteczność komórek odpornościowych w usuwaniu bakterii Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty). Dzięki działaniu niacyny zwiększa się liczba neutrofilów – białych krwinek zdolnych do eliminacji i pochłaniania szkodliwych bakterii.