Ukryte źródła cukru w naszej diecie – czy jesteś świadomy ilości spożywanego cukru?

Zgodnie z badaniami, szacuje się, że dziennie możemy przyjmować aż do 25 łyżek cukru. Jeśli masz przekonanie, że nie jesteś narażony na wysokie spożycie cukru, ponieważ nie słodzisz kawy, herbaty ani nie spożywasz słodyczy, prawdopodobnie robisz błąd. Wiele produktów, które uważamy za zdrowe, mogą zawierać więcej cukru niż przypuszczamy.

Cukier jest wszechobecny. Kiedy dodajemy go do kawy czy herbaty, jesteśmy świadomi ile go spożywamy. Ale zupełnie inaczej wygląda sytuacja kiedy jemy płatki śniadaniowe z jogurtem czy frytki z keczupem – nie zdajemy sobie sprawy ile cukru te produkty zawierają. Tym samym wpadamy w pułapkę ukrytego cukru.

Śniadanie w postaci płatki śniadaniowych z mlekiem lub jogurtem wydaje się być proste i zdrowe. Niemiecka organizacja konsumencka Foodwatch jednak ostrzega, że płatki śniadaniowe zawierają duże ilości cukru – nawet do 30 procent. Przeliczone na łyżeczki daje to około cztery-pięć na jedną porcję. Najbardziej cukrowe są popularne wśród dzieci kolorowe mieszanki, które zawierają cukier, syropy i kandyzowane owoce. Dietetycy zalecają traktowanie takich płatków jak słodycze i spożywanie ich tylko od czasu do czasu.

Cukry mogą być również ukryte w puszkach z przetworami. Dodaje się je do produktów podczas procesu produkcyjnego, aby przedłużyć ich okres przydatności do spożycia. Czasem są to syropy, w których zanurzone są kawałki owoców, co znacznie zwiększa ich kaloryczność.

Zaskakujące może być także odkrycie, jak dużo cukru zawierają gotowe sosy do sałatek. Najgorsze są te niskotłuszczowe typu „light”. Producent usuwa tłuszcz, ale dodaje cukier i sól, aby poprawić smak sosu. Domowej roboty sosy na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek mogą być zdrowszym wyborem.

Cukier jest często dodawany również do przetworów pomidorowych, aby złagodzić ich kwaskowaty smak. Szczególne miejsce zajmuje tu keczup – według danych amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, popularne sosy pomidorowe mogą zawierać nawet 27 g cukru na 100 g produktu.

Większość z nas traktuje jogurt jako zdrową przekąskę. Niestety, jogurty owocowe często zawierają więcej cukru niż owoców. Kubek (330 g) owocowego jogurtu może zawierać nawet 45 g cukru. Dlatego warto wybrać naturalny jogurt i dodać do niego owoce, orzechy lub miód.

Jeżeli sądzisz, że popularne batoniki „musli” to idealna przekąska w ciągu dnia, jesteś w błędzie. Większość z tych „dietetycznych” przekąsek są pełne cukru. Nawet 30-gramowy batonik może zawierać nawet 3 łyżeczki cukru.

Chociaż trudno w to uwierzyć, pieczywo również zawiera cukier. Zawartość cukru w pieczywie zależy od ilości tych związków w mące oraz ilości dodanego cukru podczas pieczenia. Najwięcej cukru mają wyroby cukiernicze, dlatego jeśli dbasz o linię, lepiej zrezygnuj z nich na korzyść pieczywa pełnoziarnistego.